Cégtörténet


Az Air Patrol Repülőgépes Kft. 1993. decemberében alakult meg kenderesi székhellyel. Cégünk fő tevékenységi körébe tartozik a mezőgazdasági növényvédelmi szolgáltatás, elsősorban és kiemelten a mezőgazdasági repülőgépes növényvédelmi szolgáltatás (permetezés, műtrágyaszórás, porozás, ULV permetezés). Központi repülőtereink Kisújszálláson és Jászapátin találhatók.
Cégünk alapító tagjai 19 fő természetes személy és egy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság az alábbiak szerint:
 
Kornyik Csaba ügyvezető
Ludányi Csaba ügyv. h. főpilóta
Nánási István ügyv. h. főmérnök
FLYER Bt.  (képviseli: Velegi Sándor repülőgépvezető)
Dr. Horváth Jenő jogtanácsos
Horváth Péter repülőgépvezető
Hullár Gusztáv repülőgépszerelő
Kiss Kálmán repülőgépszerelő
Koncz Ferenc repülőgépvezető
Kovács Tibor repülőgépszerelő
Lipcsei Pál repülőgépszerelő
Németh Zoltán repülőgépszerelő
Pávay András repülőgépszerelő
Rácz János repülőgépvezető
Szabó András repülőgépvezető
Turi Géza repülőgépszerelő
Turzó Sándor repülőgépszerelő
Varga Sándor repülőgépszerelő
Végh József repülőgépszerelő
Wachtler Viktor repülőgépvezető
 
Alapító tagjaink valamennyien a néhai MÉM Repülőgépes Szolgálat dolgozói voltak, ennek megfelelően a jármű- és repülőgép üzemeltetés és repülőgépes szolgáltatás területén már a kezdetekkor több éves, több évtizedes gyakorlattal rendelkeztek. Kiegészítő tevékenységeink között volt még a légijármű javítás, légijármű bérbeadás, sportrepülés, közegészségügyi repülési szolgáltatás (szúnyoggyérítés) stb.
Kezdetben nem rendelkeztünk termelő eszközökkel, gyakorlatilag mindent meg kellett vásárolnunk tevékenységünk megkezdéséhez. A MÉM Repülőgépes Szolgálat hagyatékából megvásároltunk 3 db AN-2 típusú több célú, de elsősorban mezőgazdasági szolgáltatásra felszerelt repülőgépet. Hosszabb távra béreltünk 1 db PZL M18A nagyteljesítményű mezőgazdasági repülőgépet, majd szlovák (Aero Slovakia a. s. Nitra) és cseh (Air Special a. s. Praha) külföldi partnerektől béreltünk további 6 db ZLIN Z-37T és ZLIN Z-137T légcsavaros gázturbinás mezőgazdasági repülőgépet. Ezek a gépek megfeleltek, ill. megfelelnek az EU előírásainak és szabványainak (füstemisszió, zaj, károsanyag kibocsátás stb.). Nagy teljesítmény tartalékkal rendelkező, korszerű, biztonságos jól vezethető, manőverezhető repülőgépek. A típus honosításában és magyarországi bevezetésében cégünknek úttörő szerepe volt.
Az eszközbeszerzéseket követően gépparkunk folyamatosan bővült. Az összes technikai eszköz, felszerelés, mindenekelőtt terepjáró kisteherautók beszerzése után 7 mezőgazdasági repülőgépes brigádot állítottunk fel elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok megye területén, de volt munkánk Heves, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében is. 
A legnagyobb megrendelőink voltak: Jászföld Zrt. Jászladány, Jászapáti Mg. Zrt.,Nagykun Mg. Rt. Kisújszállás, Indián Rizs Kft. Nádudvar, Palotási Mg Rt. Besenyszög-Palotás, GATE Rt. Gödöllő, Törökszentmiklósi Rt.
 
Vállalkozásunk a 2000-es évek elejéig intenzíven fejlődött. A cég történetében voltak olyan évek, amikor az éves teljesítésünk elérte vagy meg is haladta a 150000 hektárt. A 2000-es évek elején a folyamatos árvizes és belvizes évek visszaesést hoztak a teljesítményünkben. Ekkor a megrendült piaci pozícióink visszaszerzése és megtartása érdekében úgy döntöttünk, hogy szélesítjük a szolgáltatási lehetőségeinket. Beindítottuk a földi gépes mezőgazdasági növényvédelmet. 2004. tavaszán teljesen önerős beruházásból vásároltunk egy John Deere 4710 típusú önjáró permetezőgépet, amelyet termelésbe állítottunk.
Az Európai Unióhoz történt csatlakozást követően törvényileg és rendeletileg egyre nagyobb akadályok gördültek a mezőgazdasági repülés elé, amelyek megnehezítik az egyébként sem könnyű helyzetünket. A szabályozás nehézségeivel való küzdelmet tovább nehezítette a mezőgazdaság folyamatos kiútkeresése, a mezőgazdasági termelés és értékesítés egyre kisebb nyereséggel történő realizálása. A helyzetelemzést követően cégünk tagjai közül többen úgy gondolták, hogy a további jó működés érdekében együtt kell működni tőkeerős és jó piaci pozíciókkal rendelkező mezőgazdasági nagyvállalattal. Eredményes tárgyalásokat követően 2008-ra újra alakítottuk cégünket. A legfontosabb változás, hogy a cégrész kivásárlások és a megfelelő tőkeemelés után cégünk többségi tulajdonosa a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. lett.
Az átalakítást követően társaságunk összetétele a következőképpen alakult:
 
Szabó Dénes ügyvezető
Rácz János ügyv. h. főpilóta
Nánási István ügyv. h. főmérnök
Velegi Sándor  repülőgépvezető
Horváth Péter repülőgépvezető
Hullár Gusztáv repülőgépszerelő
Kiss Kálmán repülőgépszerelő
Ludányi Csaba repülőgépvezető
Németh Zoltán repülőgépszerelő
Pávay András repülőgépszerelő
Turzó Sándor repülőgépszerelő
Varga Sándor repülőgépszerelő
 
A cégünk székhelye Jászapátira került, új ügyvezetőt pedig a többségi tulajdonos jelölt ki. A létszám tehát 12 főre esett vissza.
Cégünk átalakítása, a létszámcsökkenés termelési árbevételeinket nem érintette negatívan. A korábbi évekhez képest árbevételeinket megdupláztuk. 2013-ban a mérleg fő összegünk már jóval meghaladta a 200 M Ft-ot. A többségi tulajdonos segítségével 2009-ben beállítottunk egy HAGIE 4000 típusú önjáró permetezőgépet, amely a szántóföldi szolgáltatást szélesítette. 2012-ben szintén bővült a gépparkunk egy John Deere 4720-as géppel, 2013-ban pedig egy John Deere 4730-assal. Innentől kezdve négy nagyteljesítményű földi permetezővel dolgozunk. Cégünk újra intenzíven fejlődik, beruházásaink folyamatosan nyereséget termelnek. A megrendelők felé időben és jól elvégzett munkával tudunk szolgálni. Három repülőgépünk folyamatosan dolgozik elsősorban Kisújszállás és Jászapáti térségében.
Cégünk vezetése folyamatosan figyeli, betartja és betartatja azokat a törvényeket, előírásokat, szabályokat, amelyeket a hatóságok, felügyeleti szervek az EU előírásai alapján határoznak meg. Munkánk során fokozott figyelmet fordítunk környezetünk védelmére, valamint kollégáink és a velünk munkavégzésünk során kapcsolatba kerülő emberek testi épségének megőrzésére.

Minden partnerünknek eredményes jó munkát kívánunk!
(c) Air Patrol Repülőgépes Kft, 2014

Készítette:
Com&Com2005 Bt, Bagi László